Profort - All-Electric

Sinds - 2006

Werking infrarood verwarming

Wat is infrarood verwarming

Als u op zoek bent naar elektrisch verwarmen is infrarood verwarming ongetwijfeld wel eens voorbijgekomen. Maar hoe werkt infrarood verwarming nou, het is namelijk totaal anders dan men in Nederland gewend is.

IR-verwarming kan je vergelijken als de warmte van de zon. De zon geeft meerdere soorten stralingen af. De straling die infraroodpanelen gebruikt die vergelijkbaar is met de zon heeft een golflengte van 780 newtonmeter tot 10.000 newton meter. Hieruit zijn twee soorten golfen te benoemen, korte golf en lange golf.

De korte golf is makkelijk herkenbaar. Dit zijn infrarood panelen die vaak worden toegepast in sauna’s of bij terrassen. Deze geeft een rode en intense warmte af maar hebben een beperkt bereik.
Infrarood panelen die binnenshuis worden gebruikt hebben een lange golflengte, deze worden qua oppervlakte van het paneel een stuk warmer en hebben een groter bereik.

Hoe verwarmt het

Zoals al eerder genoemd straalt een infrarood paneel warmte af in tegenstelling zoals een traditionele verwarming dat gebruikt maakt van convectie. Convectie is het verwarmen van lucht in een circulaire beweging.

Er is een flink verschil tussen deze twee verwarmingen. Convectie werkt snel en effectief maar op langere termijn is een infrarood paneel aangenamer en duurzamer.
Convectie verwarming verwarmd de koude lucht van de vloer en blaast als het ware de warme lucht omhoog. Dit zorgt dat de lucht in circulaire motion beweegt.
Infrarood verwarming verwarmd alle objecten in zijn bereik, gemiddeld 3 meter. Deze objecten slaan de warmte op en geven een percentage van de warmte weer door, dit wordt ook wel de secundaire straal genoemd. Hierdoor ontstaat er een veel egalere warmte in de ruimte van vloer tot aan plafond.

Doordat de objecten in de ruimte verwarmd worden ontstaat er een warmteschil in de ruimte. Dit effect zorgt ervoor dat het gevoelstemperatuur met 2-3 graden Celsius boven de werkelijke temperatuur ligt.
Dit is vergelijkbaar met een koude winterdag, wanneer je in directe zon staat is je gevoelstemperatuur hoger dan de werkelijke temperatuur.

Omdat bij infrarood er geen convectie plaatst vindt komt er ook geen stof en bacteriën los in de ruimte wat erg aangenaam is voor allergie gevoelige mensen. Doordat de wanden opgewarmd worden komt er vocht uit de wanden vrij waardoor de isolatie en het ruimteklimaat worden verbeterd en condensatie, en in het ergste geval schimmel, worden verhinderd.

Voor- en nadelen

Nadelen:
– Juiste plaatsing en dimensionering is enorm belangrijk.
– Mogelijk elektriciteitskabels zullen aangelegd moeten worden.
– Opwarmingstijd duurt langer dan convectieverwarming.

Voordelen:
– Geen onderhoud nodig.
– Geen ongewenste warme- koude luchtcirculatie.
– Energiezuinig/duurzaam, vooral in combinatie met zonnepanelen.
– Positief effect op mensen met allergieën.
– Hogere warmtegevoel dan ruimtetemperatuur.

Neem contact op